Menapozun olumsuz etkilerini artıran yiyecekler?

Uzmanlar menapozluyken hangi nasıl beslenilmesi vitamin, minerallerin alınması gerektiğinden bahsetmiştir.

Hiç düşündünüz mü yediğimiz yiyeceklerin duygusal anlamda da bizi etkileyebileceğini?

Sağlıklı olmak, dengeli beslenmek hayatın her döneminde olduğu gibi menapoz döneminde de menopozun olumsuz etkilerini azaltmakta yardımcı olur.

Dengeli ve besleyici beslenmek iyi hissettirdiği gibi menapozun olumsuz etkileri olan sinirli olma hali, sıcak terleme halleri, bunalma, şişkinlik, kilo alma durumlarınında atlatılmasında yardımcı olur.

Menapozlu kadınların bol sıvı tüketmeleri, bol sebze ve meyve, yağsız et  tüketmeleri ve lifli baklagillerle beslenmeleri beslenmelerini tavsiye ederim. Böylece hem besleyici hemde dengeli beslenilmiş olur.

 

Hangi besinler menopoza iyi gelmez?

  • İşlem görmüş yiyecekler. Hazır gıdalar, çok işlem görmüş, paketlenmiş gıdalar içlerinde koruyucularla birlikte doğal olmayan bir çok besin olduğu için menapoz sırasında tavsiye edilmez. Bunlar cipsler, bisküvi, kurabiye, hazır kekler, tatlılar  gibi gıdalar fazla tuz, yağ veya şeker içerdiği için suyun vücutta tutulumunu sağlayıp şişkinliğe neden olur. Bunlar yerine yeşil sebze ve yanında peynir gibi doğal gıdalar tercih edilebilir.
  • Baharatlı gıdalar. Özellikle menapoz sırasında aniden görülen sıcaklamalar acı baharatlarla tetiklenerek daha fazla sıcaklamalara neden olur.  Bunun yerine zerdeçal, zencefil kimyon gibi acı olmayan ama şişkinliği azaltan baharatlar kullanabilirsiniz.
  • Fast food. Büyük şehirlerde yaşamanın, çalışmanın olumsuz etkilerinden biri olan hızlı ve çabucak doymayı sağlamaktır.  Ama maalesef bu hazır yiyeceklerin içinde fazla beyaz un, fazlaca kızartılmış yağlar, tuz, şeker ve yağlı hayvansal ürünler içerir. Uzun sürede obezite, diyabet ve tansiyon kalp sağlığı olumsuz sağlık sorunlarına neden olur. Evde çok basitçe hazırlayacağınız ekmek arası sandevich bile sizin ve çocuklarınızın sağlığını korumak için yeterlidir.
  • Çok tüketildiği taktirde alkolün fazla uykusuzluk, yorgunluk ve sinirlilik hali gibi bir çok olumsuz etkileri vardır. American Diteary Guideline göre günde en fazla 1 bardak şarap veya içkiden fazlası önerilmez.

North Amerikada Menapoz Kadınlar kuruluşunda yapılan araştırmalarda günde 2-5 bardak içki içen kadınların göğüs kanseri        olma riski 1,5 kat daha fazla artıyor.

  • Sabah kahvaltıdan sonra güzel bir türk kahvesi içilir. Ama 2014 yılında haziran ayında Journal Menapause’da yayınlanan makaleye göre kafein tüketen kadınların sıcak ve ani terlemeler görmeleri tüketmeyenlere göre daha fazladır. Kafein içeren yiyecekler yerine zencefil, papatya, adaçayı, melisa çayı gibi rahatlatan, şişkinliği gideren, uyku yapan bitki çaylarındandan özelliklede menapozlu kadınlar yararına olacaktır.
  • Yağlı etler. Yapılan araştırmalarda etlerde bulunan yağlar insanlardaki seratonin seviyesini azaltır. Seratonin azalması da sinirlenmeyi, hassaslaşmayı, çabuk irite olmak gibi etkileri olur.

Menapoz döneminde sizi sağlıklı ve besleyen  yiyecekler tüm hayatınız boyuncada iyi gelecektir.

Tekrar hayatınızı gözden geçirip yeme alışkanlıklarınızı ve seçimlerinizi sağlığınıza göre hem besleyici hemde daha lezzetli              olması için benimle iletişim kurabilirsiniz.

Yorum Yaz

Open chat
Nasıl yardımcı olabilirim?
Merhaba, ben Filiz Karaoğlu. Nasıl yardımcı olabilirim?