Günlük Alınması Gereken Besinler:)
Protein:
Vücudumuzun kas, kemik ve dokuları yenilemek ve onarmak için proteinlere ihtiyacı vardır.
Hormonların ve enzimlerin üretimi için de protein gereklidir. Günlük protein ihtiyacı kişinin kilosuna ve yaşına göre değişebilir. Örnek olarak, ortalama bir kişinin günlük protein ihtiyacı kilosunun 0.8 ile çarpılması le oluşur. Çıkan sonuç gram cinsinden br kişinin günlük alması gereken proteindir. İyi protein kaynakları arasında et, balık, süt ürünleri, fasulye, nohut ve mercimek gibi hayvansal gıdaların yanında aynı zamanda baklagillerde protein açısından zengin yiyeceklerdir.
Karbonhidrat:
Karbonhidratlar vücudun enerji kaynağıdır. Kan şekerini seviyesini dengelemeye yardımcı olur. Özellikle de kompleks karbonhidratlar (daha koyu renkli kepekliler ve tam tahıllılar), rafine edilmiş karbonhidratlardan (beyaz un) daha yavaş sindirilir ve daha uzun süre tokluk hissi sağlar, daha çok lif içerir. Tam buğday ekmeği, yulaf ezmesi, kahverengi pirinç ve sebzeler iyi birer karbonhidrat kaynağıdır.
Yağ:
Vücudumuzun enerji ihtiyacını karşılamak için yağa ihtiyacı vardır. Ayrıca yağlar, vücudumuzda hormonların üretiminde, sinir sisteminin sağlıklı çalışmasında ve hücrelerimizin korunmasında da gereklidir. Ancak, tüketilen yağ miktarı dengeli olmalıdır. Doymuş yağlar, trans yağlar ve bazı yağlar kalp sağlığına zarar verebilirken, sağlıklı yağlar, özellikle omega-3 yağ asitleri kalp sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Sağlıklı yağ kaynakları arasında zeytinyağı, avokado, ceviz, badem ve somon gibi balıklardır.
Lif:
Sindirim sistemi sağlığı için önemlidir ve yeterli lif alımı kabızlığı önler ve uzun süre tok tutar. Ama bunun yanında da bol su tüketilmesi gerekir. Tam tahıllar, meyve ve sebzeler, kuru fasulye, nohut, mercimek ve keten tohumu gibi yiyecekler bol lif içerir.
Su:
Hücrelerimizin ve dokularımızın sağlıklı kalması ve organlarında korunması, vücudumuzun ısısını düzenler ve metabolizmanın çalışmasına yardımcı olur. Günlük olarak ne kadar su içilmesi gerektiği kişinin kilosuna ve aktivite seviyesine bağlı olarak değişebilir, ancak genel olarak yetişkinlerin günlük olarak 2-3 litre su içmesi gereklidir. Su ihtiyacımızı karşılamak için saf su, bitki çayları veya kompostolar gibi içecekler tüketebiliriz. Ayrıca, yiyeceklerden de su alabiliriz. Örneğin, meyve ve sebzeler yüksek su içeriğiyle bilinirler. Ancak, aşırı miktarda kafeinli içecekler veya alkol tüketmek, vücudumuzdan su kaybına neden olabilir, bu nedenle su tüketiminin yanı sıra bu içeceklerin de su ile tüketilmesi tavsiye edilir.