Böbrek Hastalığında Beslenme

 

Eğer böbrekleriniz çalışması gerektiği gibi çalışmıyorsa, böbrek hastasıysanız ve bunun için ilaç kullanmaya başlamışsanız, tükettiğiniz bazı besin öğelerini kısıtlamak gerekir.

Bunların başında protein, sodyum ve potasyum gelir. Bu besinleri kontrollü miktarlarda almak, böbrek hastalığının kötüye gitmesinin önüne geçmeyi sağlamaktadır.

Öncelikle, böbrek hastasıysanız mutlaka bir diyetisyene başvurmanızda yarar vardır. Beslenme uzmanınız (diyetisyeniniz)  size hangi besinden ne kadar tüketmeniz gerektiğinde yardımcı olacaktır.

Ayrıca diyetisyeniniz bazı besin öğelerine kısıtlama gelirken, diğer besin öğelerini de dengeli bir şekilde tüketmenize yardımcı olur.

Pek çok hasta gibi böbrek hastalarının da dengeli beslenme alışkanlığını benimseme günlük ve haftalık değişikler yerine genel bir yaşam tarzı değişikliğine gitmeleri gerekmektedir.

Şimdi böbrek hastaları için kısıtlanması gereken besinlere ve minerallere bakalım;

Protein

Protein, kasların güçlenmesini sağlar ve vücuttaki hasarın onarılmasına yardımcı olur. Vücut hücreleri proteini enerji olarak depolar. Eğer böbrek rahatsızlığınız varsa, vücut bu kadar proteini depolamakta zorlanır. Bu yüzden ihtiyacınız olan enerjiyi yeterli miktarda yağ ve karbonhidrattan daha önemli olur. Kısıtlı miktarda protein vücutta onarımı sağlarken, karbonhidrat ve yağ dengesini gözetmek gerekir.

Protein hangi gıdalarda bulunur?

Et, balık, tavuk, yumurta, süt, baklagiller, kuruyemiş, ekmek ve tahıllarda protein bulunur.

Sodyum

Sodyum, kan basıncını (tansiyonu) yükseltir ve su tutulumu yapar. Böbrek hastalarında sodyumun fazlası ve su tutulumu kalp rahatsızlıklarından akciğerlere kadar olumsuz etkilere neden olabilir. Eğer yeni diyet yapmaya başlamışsanız, özellikle sodyum içeren besinlerden uzak durmanız gerekir. Diyetisyeniniz size bu konuda yardımcı olacaktır. Özellikle de paketlenmiş gıdaların üstündeki etiketleri okumayı alışkanlık haline getirmenizde yarar vardır. Bu alışanlık günlük sodyum tüketimini kontrol altında tutmanıza yardımcı olur.

Potasyum

Potasyumu da aynı sodyum tüketimi gibi dengede tutmak gerekir. Eğer böbreklerde çalışma sorunu varsa, potasyumun kandaki miktarının artmamasını sağlamak gerekir. Kandaki potasyumun fazlası kalp ritmini etkileyebilir. Bu yüzden mutlaka diyetisyeninizden potasyum içeren besinler hakkında bilgi almanızda yarar vardır.

Potasyum içeren besinlerden bazıları

Birçok meyve, sebze, baklagiller, kuruyemişler, süt ve süt ürünleridir.

Beslenme Uzmanı Size Nasıl Yardımcı Olur?

 

  • Total Kaloride: Alınan kalori miktarının kişiye göre hesaplanması ve olması gereken kilonun korunması gerekir.
  • Fosfor: Böbrek hastalarında fosfor seviyesi yükselir. Bu yüksen düşük fosfor diyeti önerilebilir.
  • Kalsiyum: Yüksek fosfor seviyesi, kemiklerdeki kalsiyum miktarının azalmasına neden olur. Bu yüzden kalsiyum ve fosfor dengesini ayarlamak gerekir.
  • Vitaminler ve Mineraller ( B vitaminleri, vitamin C, vitamin D, demir ve zink):

 

Yeni beslenme şekli ile sınırlanan gıdalar yüzünden bazı vitaminlerin eksikliği görülebilir.

Daha fazla bilgi için bana ulaşabilirsiniz.

 

Comment 1

  1. Gülsüm öztürk
    Aralık 4, 2017

    Güzel bir makale kaleminize sağlık

Yorum Yaz

Open chat
Nasıl yardımcı olabilirim?
Merhaba, ben Filiz Karaoğlu. Nasıl yardımcı olabilirim?