Sarımsağın tarihçesi 5000 yıla kadar dayanmaktır. Çin, Hindistan ve Türki Cumhuriyetlerinden Avrupa ülkelerine kadar yayılmıştır. Hindistan’da bulaşıcı hastalıklarda ilaç amacıyla antiseptik özelliği ile kullanıldığı burdan Çin’e ve Mısır’da kullanıldığı bilinmektedir.
Ayrıca sarımsak halk arasında kolesterol düşürücü ve tansiyon dengeleyici olarak bilinse de özellikleri bunlarla sınırlı değil. Yemek kültürümüzde önemli bir yeri bulunan sarımsakla ilgili az bilinen bilgileri aşağıda listeledim.
• Ailesi: Sarımsak pırasa, soğan ve lily ailesinden gelen bir bitkidir. Uzun yıllardır ilaç yapımında kullanılır. I. ve II. Dünya savaşlarında kangreni kesmek amacı ile de kullanılmıştır. Enfeksiyonun vücut dokusuna verdiği zararı önlemesi ve kan akışını kesmesi için bu savaşlar sırasında faydalanılmıştır.
• Pişirilmesi: Sarımsağı 60 C derecenin üstünde pişirmek içindeki yaralı maddelerin kaybolmasına neden olur. Sarımsak, bağışıklık siteminin güçlenmesine, enfeksiyonlara karşı savaşmaya, tansiyonun dengede kalkmasını sağlar. Sarımsak hem faydasından hemde güzel tadından yararlanabilmek için yemekler pişmeye yakınken koyulmalıdır ve altı kısa sürede kapatılmalıdır.
• Eklemler: Sarımsak spor sonrası veya ağrıyan eklemlere sürüldüğünde eklemlerde oluşabilecek enfeksiyonların oluşmasını engellediğinden oluşan ağrıların azalmasına yardımcı olur.
• Sivilceler: Sarımsak sivilcenin üzerine sürüldüğünde sivilce üzerindeki bakterinin önlenmesine yardımcı olur. Geriye sadece biraz yanma ve koku kalabilir.
• Köpekler: Köpeklerin sindirim sistemi bizden farklı olduğu için sarımsak onlarda toksit etkisi yapar ve sindirim sistemlerine zarar verir. Ama çok korkmanıza gerek yok, yavru köpekler sarımsağı eğer çok fazla tüketirlerse hastalanırlar.
• Mantar: Ayakta oluşan mantarlara karşı sarımsaklı ayakların sarımsaklı suda bekletilmesi ve ovulmasıyla yarar sağlanır.
• Saklama koşulları: Sarımsak buzdolabında saklandığında üzerinde mantar oluşumu hızlanır. Özellikle de sarımsak ve soğanı diğer sebzelerden ayrı bir yerde kapalı bir dolapta saklamakta yarar var. Çünkü sarımsak ve soğan diğer sebzelerin hızlı bir şekilde olgunlaşmasına ve filizlenmesine yardımcı olur.
• Filizlenmeye başlamış sarımsak: Yeşillenmeye başlamış sarımsak kalp sağlığına iyi gelen anti-oksidanlar yönünden daha zengindir. Bu da hasarlı hücrelerin oluşmasına neden olan bakterin çoğalmasını engeller.
Kokusu: Ağızda oluşan sarımsak kokusundan kurtulmak için en iyi çözüm elmadır. Eğer elma yoksa maydanoz ve nane de kullanılabilir. Bunlar sarımsağın sindirilmesini hızlandırdığı için kokunun daha hızlı kaybolmasına neden olur.
Daha fazla bilgi için bana ulaşabilirsiniz.