Eğer kendinizi uzun zamandır yorgun hissediyorsanız ve öğleden sonraları daha çok kendinizi halsiz hissediyorsanız günlük yaptığınız bedensel aktiviteleri ve beslenme şeklinizi düşünme vakti gelmiştir.
- Çok mu şeker tüketiyorsunuz?
Şeker deyince aklınıza hemen çikolatalar ve tatlılar ve şekerler gelmesin. Karbonhidratlarda şekerdir. Pirinç, beyaz ekmek, ve pastaneden ( börekler, pogacalar, açmalar…) aldığınız hemen hemen herşey aslında şekerdir.
Her ne kadar günlük besin kaynaklarının yarısı karbonhidratta olsa bunları basit şekerlerden değil daha complex şekerlerden tüketmemiz bize uzun süreli enerji verir, sindirim sistemine yardımcı olur, ve kandaki şeker oranı dengesizce yükselip alçalmasını önler. Bunlar neler mi? kabuklu pirinçler, tam buğdaylı besinler, ekmekler, çavdar, yulaf …gibi.
- Spor yapıyor musunuz?
Spor yapmak vücuttaki enerji düzeyini arttırır. Gün içinde yapılan sporlar kısa süreli bile olsa düzenli yürümek vücudun enerji miktarına kattıda bulunur. Düzenli yapılan spor aynı zamanda uyku kalitesini artırır.
- Kahvaltıyı atlıyor musunuz?
Sabahları vücudumuz benzini bitmiş arabaya benzer. Çünkü vucuda alınan alınan enerji ya kullanılmıştır yada depolanmıştır. Bunun için sabahları kalkınca enerjiye ihtiyaç duyarız. Kahvaltı yapmadan güne başlamak dikkat dağınıklıklığına, konsantre bozukluğuna ve halsizliğe neden olur. Kahvaltıda protein ve complex karbonhidratlarla güne başlamak vücudun kendini toparlamasına ve gerekli enerjiyi en doğru yollardan almasına yardımcı olur.
- Çok mu oturuyorsunuz?
Genelde ofiste yapılan işlerin büyük çoğunluğu oturularak yapılır.
Buda günde uzun saatler hiç kıpırdamadan oturmanıza, ve kambur duruş vücuda yeterli oksijen alınmasına engel olur. Oksijen alınmayan vücudun enerjisi düşer. Yapılan araştırmalarda uzun süreli oturarak yapılan işlerde kalp rahatsızlıklarına neden olma ihtimalide artar. Ofiste bile arada bir kalkıp hareket etmeniz beyninize daha çok oksijen gitmesini sağlayacaktır.
- Çok mu kafein tüketiyorsunuz?
Çay, kahve ve asitli içeceklerin çoğunda kafein vardır. Kafeinde vücudu kısa sürede şoka sokup aniden enerji miktarının düşmesini sağlar.Ayrıca gece uyku kalitesini etkiler.
- Yeterli miktarda su tüketiyor musunuz?
Hemen hemen herkes suyun faydalarını biliyor ama nedense bir türlü su alışkanlığı edinemiyor. Gerekli miktarda içilen su enerji miktarını arttırdığı gibi psikolojik durumu düzeltir ve konsantrasyonu arttırır. Ofis içinde çalışanların her saat başı 1 bardak su içmeleri tavsiye edilir.
- Duruş bozukluğunuz mu var?
Duruş bozukluğu vücuda düzgün oksijen almayı engellediği gibi enerji miktarındada düşmeye neden olur. Duruş bozukluğunun düzelmesi vücuda daha fazla enerji sağlar. Eğer uzun süreli düzgün oturamıyorsanız telefonunuzu bir kaç bile her saat başı kurup duruşunu düzeltmeniz duruş bozukluğunu düzeltmede kolaylık sağlayacaktır.
- Sağlıklı mı atıştırıyorsunuz?
Atıştırmalık olarak seçilen sağlıksız aburcuburlar, poğaçalar, börekler, kekler, çikolatalar, gofretler…basit şekerlerden oluştuğu için kısa sürede kan şekerini arttırıp yine çok kısa sürede düşürecek bunun yerine protein içerikli ve süt ve süt ürünleri ve complex karbonhidrat içeren ürünler daha çok tutup, uzun süreli enerji sağlar.