Her geçen yıl insanların yiyeceklere olan alerjileri ve intoleransları artıyor. Genetik yatkınlığı olan çocuklarda bu oran daha da yükseliyor. Besin alerjilerinin çoğu çocukluk yaşta ortaya çıkar.
Besin alerjileri bağışıklık sisteminin yiyecekteki proteini tanıyamamasından kaynaklanır. Vücut bu gıdayı zararlı olarak görür ve saldırmaya başlar. Besin yendikten sonra bir kaç dakika içinde etkileri görülmeye başlar. Bazen sadece akan bir burun veya göz yaşarması gibi etkileri olsa da, bazen bu etkiler ölümle sonuçlanabilir.
Besin intoleransı yiyecek alerjisi gibi değildir. Her gıdanın intoleransında farklılıklar vardır. İntolerans vücudun yenilen besini sindirememesinden kaynaklanır. Laktoz intoleransı süt, şeker veya gluten intoleransı gibidir. Etkileri genelde rahatsızlık verici gaz, şişkinlik, ishal veya kabızlığa neden olabilir ama hayati tehlikesi yoktur.
Yaklaşık olarak 170 yiyeceğe (gıdaya) olan alerji belirlenmiştir.
Alerjiye neden olan besinlerden en çok görülenleri ,
- Süt
- Yumurta
- Kuruyemişler
- Balık ve kabuklu deniz ürünleri
- Soya
- Buğday
Besin alerji ve intoleransında sağlıklı beslenme
Hem besin alerjisinde hem de intoleransında sağlıklı beslenmenin 1. kuralı rahatsızlık veren besinlerden uzak durarak başlar. Bazen rahatsızlık veren besin başka yiyeceklerin içinde de bulunabilir. Bu nedenle besin alerjisi durumunda, temiz mutfak ve temiz mutfak araç gereçleri ile yiyeceklerin birbirlerine değme ve dokunma etkilerini ortadan kaldırmak gerekir.
Besin alerjisinde, mutlaka ama mutlaka yiyeceği yapan kişiyle birebir konuşmak gerekir. Yemeklerin içindekileri, hangi yemeklerle birlikte pişirildiği ve mutfakta hangi yiyeceklerin olduğunu öğrenmek, ayrıca size yemek yapılacaksa alerjiniz olan besinlerin listesinin önceden belirtilmesinde yarar vardır.
Besin alerjisinden ve intoleransından korunma yolları,
- İster besin intoleransınız isterse besin alerjiniz olsun bunu mutlaka bir diyetisyenle konuşmanız çok yararlı olacaktır. Diyetisyen hem size nasıl bu besinlerden korunacağınızı hem de bu besinlerin yerine hangi besinleri koyacağınızı göstererek sağlıklı ve dengeli beslenmenize yardımcı olur.
- Hazır gıdaların içindekileri okumayı öğrenmeniz gerek. Çünkü bazen yumurta yerine başka bir isim kullanılabilir veya içindekiler kısmı İngilizce olabilir.
- Her aldığınız yiyeceğin içeriğini her seferinde okumak gerekebilir. Çünkü bazen üretim yapan fabrika paket içeriğinde değişiklik yapmış olabilir.
- Eğer çocuğunuzda herhangi bir alerjik veya intolerans durumu varsa okul veya kreş yetkilileri ile önceden konuşmanız çocuğunuzun sağlığını korumanızı ve olabilecek tehlikelere karşı önceden önlem almanızı sağlar.
Daha fazla bilgi için bana ulaşabilirsiniz.