Türkiyedeki adı darı orak bilinsede bazen ince çekilmiş mısır ile karıştırılmaktadır. Yurt dışında millet olan bilinen tohum Türkiye’de son yıllarda kabuklu hali ile kuş yemi olarak kullanılıyor ama aslında ince bulgur gibi pek tadı olmayan ve içine konulan yiyeceklerin tadını alan darı dünyada insanların en az allerjisi olan tohumlardan biridir.
Darının sindirim siteminde çok olumlu etkileri vardır ve çok iyi bir lif kaynağı olmakla birlikte özelliklede vejeteryan olan insanların bolca tüketmesi gereken bir tohumdur. Çünkü darının protein oranı %15 dir.
Darıyı aynı ince bulgur gibi düşünüp kısır yapabilirsiniz ama darı bulgur gibi üzerine sıcak su koyularak demlenmeye bırakılarak pişirilmesi zor. Darıyı pilav gibi pişirerek kısırlık malzemeyi karıştırarak kısır yapabilirsiniz.
Darın faydaları,
- Protein oranı yüksek olduğu için vejeteryan beslenmede protein kaynağı olarak kullanılabilir.
- Gluten içermediği ve allerjik olmayan yapısı ile çölyak hastalarının rahatça kullanabileceği bir besindir. Unundan ekmekler, pogaçalar kekler yapılabildiği gibi pilavda yapabilirsiniz. …Bulgur yerine rahatça kullanılabilir.
- Antioksidan içerir vücudu hastalılara karşi korur.
- Mineral ve vitamin deposudur. Özelliklede B vitaminleri, magnezyum, çinko, bakır ve potasyum içerir.
- Alkine olduğu içi sindirimi kolaydır.
- Kabızlığa karşı korur.
- Serotonin içerdiği için sakinleştirme özelliği içerir.
- Probiotik etkisi yaparak bağırsak filorasını korumayı sağlar.
- Lif kaynağı olduğu için bol suyla birlikte bağırsakların çalışmasını sağlar
- Glisemik indeksi düşük olduğu için şeker hastalarının rahatça kullanabileceği bir üründür. Kan şekerini hızlıca arttırmaz.
Say say bitmeyecek faydaları olan darıyı sizde yemeklerinizde daha çok kullanmak istiyorsanız bana ulaşabilirsiniz.
Afiyet bal şeker olsun.