Metabolizma Hızı Efsaneler ve Gerçekler

Neden büyüme çağında olmayan kişi büyüyen bir genç gibi yemek yediği zaman kilo alır?

Çünkü büyüme çagında olan genç veya çocuk büyümek içinde ektra enerjiye ihtiyaç duyar.

Metabolizma hızı neye göre değişir?

Kişinin kas kitlesi ve fiziksel aktivitesi, yaşı, cinsiyeti, ırkı, genetik yapısına, beslenme şekline göre değişiklik gösterir.

Metabolizma nedir?

Vücudun ve orgaların enerji ihtiyacını sağlamak için yediğimiz yiyecekleri enerjiye dönüştürmek için gerekliliktir.

  • Metabolizma hızlı ise yanan bir fırın gibidir. Sürekli yanar vücudun ihtiyaçlarını karşılamak için daha çok enerjiye gerekir. Böylece kişi daha fazla yemek yer ve kilo almaz.
  • Metabolizma hızı yavaşsa fırın daha ılık düzeyde yanar ve metabolizma vücudun ve organların enerji ihtiyacı için daha az enerji gerekir. Böylece kişi az yesede hayatsal fonksiyonlarını metabolizma karşılar ve fazla enerji depolanır ve sonrasında yağa dönüşür.

Peki sağlıklı ve daha hızlı metabolizmayı sahip olmak için  ne yapmak gerekir? 

Doğrular ve Yanlışlar. 

İddia:. Kişinin ömür boyu metabolik hızı değişmez.

gerçeği: Yanlış.  Metabolizma hızı genetik  yapımıza bağlı olarak değişiklik gösterse de zamanla metabolik hızımız yaşımız ilerledikçe yavaşlar. Dönemsel olarak metabolik yapımız o zamanki yaptığımız fiziksel aktiviteye, kas yapısına, vücudun yağ oranına ve yediğimiz yemeklere göre değişiklik gösterir.

Spor: Yani hareket ederek, spor yaparak vücuttaki yağ oranını azaltıp kas oranını artırarak metabolizma hızını artırabiliriz. Çünkü kas olan vücutta enerjiyi daha fazla yakar.

İddia:. Yeşil çay ve acı biber metabolizma hızını arttırır. 
gerçeği:
Metabolizma değiştirecek sihirli bir değnek maalesef yok. Bazı araştırmalar  yeşil çay ve ve acı biberin metabolizma hızını olumlu yönde etkilediği yönünde ama bu demek değil ki sürekli yeşil çay içilip acı biber tüketimini abartı yönünde artırmalıyız.

Sağlıklı kiloda kalmak, porsiyon kontrolü yapmak ve dengeli beslenmek ve besin değeri yüksek ama enerjisi düşük besinler tüketmek metabolizma hızını olumlu yönde etkiler.

 İddia: gece geç saatlerde yemek yemek metabolizma hızını yavaşlatır. 
gerçeği:
 Akşamları genelde evde televizyon karşısında farkında olmadan alınan kaloriler kilo artışı sağlar. Zamanla vücuttaki yağ oranı arttığı için metabolizma hızı düşer. Her zaman bir tabak hazırlayıp ne kadar yediğini görmek yardımcı olur sağlıklı kilonuzu korumanızda. Geç saatte yemek yemek değil aynı zamanada gün içinde alınan enerji (kalori) miktarı metabolizma hızını daha çok yavaşlatır.

 İddia: Çok düşük kalorili diyetler yapmak ve öğün atlamak kilo vermeye yardımcı olur.
gerçeği: Yanlış
 – Vücudunuzun her gün harcamış olduğu enerjiyi yerine koyması gerekir ki kas kaybına uğramayalım. Önemli olan dengeli oranda kalori miktarını kısmak ve dengeli beslenmek. Spor yapmak hem yağ oranını azaltmaya ve kas miktarını artırmayı hızlandırdığı için önerilir. Metabolizma hızını arttırmaya yardımcı olduğu gibi kilo vermeye yardımcı olur.

Metabolizma hızını artırmaya yarayan daha fazla bilgi için bana ulaşabilirsiniz.

Yorum Yaz

Open chat
Nasıl yardımcı olabilirim?
Merhaba, ben Filiz Karaoğlu. Nasıl yardımcı olabilirim?