Çocukların ve Bebeklerin Vejeteryan veya Vegan Beslenmesi?

Academy of Nutrition and Dietetics and American Academy of Pediatrics (AAP) araştırmalarına göre iyi organize edilip uygun beslenen çocukların veya bebeklerin vejeryan veya vegan beslenmesinde bir sakınca yoktur.

Önemli olan zamanı, dikkati ve gerekli olan besin planlamasını çocukların ve bebeklerin büyüme ve gelişmesini göz önününde alarak yapmaktır.

En iyisi bebekler için özellliklede ilk 6 ay anne sütü ile beslenemsidir. Eger ek besine gerek varsa soya formulalar kullanılabilir. Zaten inek sütü,soya sütü ve pirinç sütü bebeklerin ilk 1 yılında pek de uygun olamayacaktır. Çünkü protein, yağ ve karbonhidrat dengeleri bebekler için uygun değildir.

Katı besinlere geçildiğinde et yerine tofu, fasulye ezmesi, süt ve süt ürünleri veya soya ürünleri tercih edilebilir.

Anne sütü herşeyden çok daha besleyici olduğu için bebeğin (büyüme ve gelişmesinde) anne sütünü 1 yılın  üzerinde alması çok faydalıdır Vegan anneler için bebek formulaları B12’den ve itamin D’den ve Kalsiyumdan zengin seçilmesinde bebeklerin gelişmesimnde önemli rol oyar. Ama süt alternatifleri soya, pirinç, ve badem sütleri ilk 1 yıl bebekler için tavsiye edilmez.

Vejeterjan bebekler ve çocuklar için özelliklede tercih edilmesi gerekli olan besinler;

  • Vitamin B12: Vejeteryanlar B12 vitamini süt ve süt ürünlerinden alabilir ama veganlar için özelliklede anne ve çocuklar için B12 vitemin takviyeleri almaları gerekmektedir.
  • Vitamin D: Bebeklerin 400 IU her gün almaları gereken vitaminler arasındadır. Bunuda ek vitamin olarak almaları gerekmektedir.
  • Kalsiyum: Anne sütü ile veya vejeteryanların endişe edilecek bir durum söz konusu değildir çünkü süt ve süt ürünü tüketebilirler. Vegan çocuklar için kalsiyum takviyesine başlamaları tavsiye edilebilir.
  • Demir: Anne sütünde yeterli miktarda demir olmamasına karşın bebekler ilk 4-6 ay demir deposuna sahiptir. 6 aydan sonra bebeklerin veya çocukların demir takviyesi almaları tavsiye edilir.
  • Protein: Bebekler ilk bir yıl büyümeleri için fazlasıyla protein ihtiyaç duyarlar. İlk 8 ay anne sütü yetebilir ama sonrasında fasulye gibi proteinden zengin besinlere ihtiyaç duyarlar. Lakto-ovo çocuklar protein ihtiyacını yumurta ve yoğurttan alabilirler. 
  • Lif: Çocuklar için lifli gıdalar onları tok tutmak için gerekli bir besin kaynağıdır. Karbonhidratların özelliklede unlu gıdaların tam tahıllı seçilmesi lif alımına yardımcı olur. Özelliklede tam tahıllı ekmekler, kepekli makarnalar, kabuklu pirinçler gibi.
Open chat
Nasıl yardımcı olabilirim?
Merhaba, ben Filiz Karaoğlu. Nasıl yardımcı olabilirim?