Omega-9 Doymamış yağ türlerine girer ve genelde bitkisel ve hayvansal yağlarda bulunur. Aynı zamanda
Omega-9 yağı oleic acid olarak da adalandırılır. Genelde canola yağı, zeytinyağı ve kuruyemişlerden çıkarılan yağlarda bulunur. Ama omega-9 yağı, omega-3 ve omega-6 dan farklı olarak insan vücudu tarafından da üretilebilmektedir. Bu yüzden çoğu zaman takviye olarak alınmasına gerek duyulmaz.
Peki omega-9 nedir, vücuttaki görevleri nedir, neden bu kadar önemlidir, insan vücudu tarafından nasıl üretilebilmektedir gibi soruları cevaplayalım.
Omega-9 Yararları nelerdir?
Omega-9’u önce kalp sağlığı, beyin ve beden sağlığı için tüketmek gerekir ama omega-9’u tüketirken diğer yağlar için sınırlama gerekmektedir.
1- Kalp sağlığının korunmasında ve kalp rahatsızlıkların oluşmasını engelemeye yardımcı olur.
Yapılan araştırmalarda omega-9’un kalp damar hastalıkları ile inmeye (felç) karşı koruma sağlamaya yardımcı olduğu belirlenmiştir. Bunun yanında HDL’nin (iyi kolesterol) artmasına ve LDL’nin (kötü kolesterol) azalmasına yardımcı olur.
Damarlarda plak oluşmasının önüne geçebildiği gibi kalp krizi ve inmeye karşı da koruma sağlamaya yardımcı olur.
2- Enerjinin artmasını, asabiyetin azalmasını sağlar ve dengeli ruh halinin korunmasına yardımcı olur.
American Journal of Clinical Nutrition tarafından yapılan araştırmalara göre, Omega-9’un içerdiği oleic acid sayesinde, günlük egzersiz ile desteklendiğinde enerjinin artmasını sağladığı görülmüştür. Gün içinde kendini iyi hissetmenin yanı sıra, kavramsal düşünce yeteneğini de olumlu olarak etkilediği ortaya konulmuştur.
Ayrıca aynı araştırmaya göre, oleic acid gün içindeki enerjiyi artırdığı gibi asabiyetin azalmasına da yardımcı olmuştur.
Eğer siz de günlük hayatınızda yorgunluk hissediyor ve irite (asabiyet ve sinir) olmaya başlamışsanız omega-9 tüketimini artırmayı denemelisiniz.
3- Alzhemier hastalarına yarar sağlayabilir
Bilindiği gibi omega yağları beyin sağlığını korumak için önemli bir yere sahiptir. Omega-9’un içinde bulunan eruic acid monodaturated yağ ve hardal yağında bulunur.
Yapılan araştırmalarda uzun zincirli olan yağ asitleri x-bağlantılı adrenoleukodystrophy (ALD) genetik bağlantılı hastalık adrenal glands, spinal cord ve nervous system (böbrek üstü bezleri, omurilik ve sinir sistemi) etkileyen hastalıklarda, omega-9 yönünden zengin hardal yağının kavramsal düşünme yeteneğini ve hafızayı güçlendirmeye yardımcı olduğu ortaya konmuştur.
Hafıza performansları testi çalışmaları ‘Pharmacology, Biochemistry and Behavior’, tarafından yayınlanan makaleye göre yaşla bilirlikte oluşabilecek hafıza zayıflamalarına karşı iyileştirici bir etkisi olmuştur.
Şimdi gelelim Omega-3, Omega-6 ve Omega-9 arasındaki farklara ,
1- Omega-3 ve omega-6 yı vücudumuz kendi başına üretemez, bu yüzden dışarıdan alınması gerekli olan yağlar olarak adlandırılır.
2- Omega-3 ve omega-6 yağları balık yağı ve bitkisel yağların içinde bulunur.
3- Omega-9’u vücudumuz kendisi üretebilir bu yüzden fazla almaya gerek yoktur. Öte yandan tükettiğimiz diğer yağlarımızın omega-9 da içermesine özen gösterebiliriz.
4- Omega-9 yağı zeytin ve zeytinyağında, avakadoda, ayçicek yağında, susam yağında, fındık yağında ve birçok kuruyemiş yağında vardır.
Omega- 3 İçeren Yiyecekler
- Ceviz
- Chia tohumu
- Somon Balığı
- Keten tohumu
- Tuna Balığı
- Çörek otu
- Uskumru
- Hardal yağı
- Buğday tohumu yağı
- Karanfil yağı
- Sardalya
- Kanola yağı
Omega-6 İçeren Yiyecekler
- Üzüm çekirdeği yağı
- Fıstık ezmesi
- Mısırözü yağı
- Antep fıstığı
- Ceviz
- Badem
- Soya yağı
- Susam yağı
- Kaju
- Kanola yağı
- Yumurta
Omega-9 İçeren Yiyecekler
- Ayçiçeği yağı
- Fındık yağı
- Macadamia yemişi yağı
- Kanola yağı
- Avakado
- Badem ezmesi
- Soyafasülyesi yağı