İyileşmeyi Yapan 5 Tane Besin Kaynagı

Günlük hayatta hepimiz cildimizi kesikler, çizikler gibi yaralanmalar olabilir.

Çoğu enfeksiyon kapmadan iyileşir. Bazı yaralanmalarda önemli olup medical bir uygulama gerektirebilir. Bunlar ülser, kırık, yanık gibi.

Önemli not bazı insanlar tekerlekli sandalye yada sürekli yatarak tedavi olmak zorunda kaldığı için vücutlarında uzun süre oturmaya dayalı daha çok yaralar oluşabilir. Yada diyabet hastalığından kaynaklanan yaralar vücutlarında oluşan yaralar uzun süre geçmeyebilir. Bunlar için beslenme ve hareket etme çok daha önemli olur.

Beslenme şekli yaraların iyileşmesinde önemli bir rol taşır. Ciddi yaralanmalarda enerji ihtiyacı, vitamin, mineral ve protein ihtiyacı artar.

Yaralanmalar için olmaz olmaz besin kaynakları

  1. Kalori. İyileşirken vücut extra kalori harcar onun için sağlıklı besin öğelerinden yeterli miktarda tüketmek gerekir. Protein, sebze, meyve, süt ve süt ürünleri ve tahıllar gibi.
  2. Protein. Her yemekte 20- 30 gram arası protein almak gerekir. Ara öğünlerde ise 10-15 gram. Protein iyileşmeyi sağladı için her gün bir parça yağsız tavuk, et balık tüketmekte yarar var.  1 tane iskambil kağıdı büyüklüğü ette yaklaşık 20-25 gram protein vardır. Ayrıca peynir, yoğurt süttede protein içeren yiyeceklerdir. 1 yumurtada (6,7 gram ) protein vardır ve her gün tüketmekte yarar vardır.
  3. Sıvı. Yaraların iyileşmesi için her yeterli miktarda su ve sıvı tüketmek gerekir. Kişiye göre, iklime göre günlük tüketilmesi gereken sıvı miktarı değişsede normal bir insanın en az 1,5-2 lt su tüketmeye ihtiyacı vardır.Sıvı tüketmekteki tercihler şekersiz içecekler olursa eğer fazla ve boş kalori alınmasının önüne geçilmiş olur.
  4. Vitamin-mineral. Bazı yaralar medikal bir müdahale gerektiği gibi bazende daha fazla vitamin ve mineral ihtiyacına neden olur. Bunun için diyetisyeninizle hangi besin öğesinden ne kadar tüketmeniz gerektiğini mutlaka konuşun.
  5. Diyabet hastalarının kendi doktorları ve diyetisyenleriyle konuşmakları gerekir. Kandaki glukozu ve aldığı yiyeceklerle nasıl dengelemesi gerektiğini bir plan eşliğinde uygulamak hastalar için faydalı olur.

Yorum Yaz

Open chat
Nasıl yardımcı olabilirim?
Merhaba, ben Filiz Karaoğlu. Nasıl yardımcı olabilirim?