Bebeklerde Beslenme

Daha anne karnında bebeklerin damak tadı gelişmeye başlar ve devam eder. Çocukluk ve gençlik çağında kazanılan yeme alışkanlıkları bir ömür boyu sürer ve değiştirmek zaman geçtikçe zorlaşmaya başlar. Bu yüzden daha en başta kendi ve ailemizin beslenmesine alışkanlıklarına dikkat etmek çocuğumuzun ömür boyu sürecek olan sağlık durumunu ve kilosunu etkiler.

Araştırmalara göre emzirmek; bebeklerde kulak enfeksiyonlarını, mide virüslerini ve çocukluk dönemi lösemi riskini azaltabilmektedir. Aynı zamanda erişkin hayatında sağlıklı kiloda olmasını kolaylaştırır.

Bebekler ilk bir yıl hızlı büyür. Bebeklerin çoğu ilk 5 ila 6 ay içinde doğum ağırlığı iki katına çıkar, ilk bir yılda doğum kilosunun 3 katına çıkar. Sağlık hizmeti yerlerde bebeklerde kilo, boy ve baş çevresi uzunluğu gibi bir çok ölçüm yapılır.  Bazı çalışmalar, daha çocukluk çağda kilo problemi olan bebeklerin büyüyüncede kilo problemi olacağını göstermektedir.

Dengeli ve besin değeri yüksek beslenme

Bebeğinizin ilk yıllarında kilo dengeli bir şekilde alması ve büyümesini kolaylaştırır. Bunun için besin değeri yüksek olan besinler seçilmelidir bebeğinizi ve kendinizi beslerken.

İlk İki Yıl Boyunca Gıda Timeline

Tüm bebekler benzersizdir. Hangi besinlerin bebeğininiz ve sizin tarafınız tüketilmesinin faydalı olacağını doktorunuz veya diyetisyeninizle konuşun.

  • ilk 6 Ay: Bebekler ilk altı ayda anne sütünden ihtiyacı olan tüm besinleri almaktadır. Ek gıdaya eğer anne sütü alıyorsa ve bebek beslenebiliyorsa gerek yoktur. Doktorunuzun izni ile yeterince beslenemeyen bebeklere ek gıda olarak ammaya başlanabilir. Ama inek sütünden uzak durulmalıdır.
  • ilk 4 -6 Ay : çoğu bebek artık katı yiyeceklere hazır olsa da, onlar anne sütü ve mama onların kalori, protein, vitamin ve minerallerin en iyi şekilde karşılayacaktır. bebeklerin demir rezervleri doldurmak yardımcı olmak için demir ile takviye edilmiş bebek tahıl ürünleri tercih edilebilinir.
  • ilk 6 ila 8 Ay : Bebekler için püre meyve ve sebze başlamak için uygun bir zamandır. Yavaş yavaş tek maddelik yiyecekleri teker teker tanıtmak. ishal, kusma veya olağandışı döküntüleri gibi herhangi reaksiyonlar için önemli bir adımdır. Her seferde bir sebze veya meyve ile başlamak en iyisidir.
  • ilk 7 ila 10 ay: Bebekler genellikle kuru hububat veya diş çıkarma bisküvi gibi parmak gıdalar, kendilerini besleyen başlamak için uygun zamandır. Bebekler su için bir bardak kullanmaya başlayabilir.
  • ilk 8 ila 12 Ay: Bu aşamada, bebeklerin çoğu yumuşak ya da pişmiş tablodaki gıdalar için hazırdır.
  • ilk 1 ila 2 Yıl : Bebekler yeme becerilerini geliştirmeye devam eder. Kendilerini beslemek ve ailenin geri kalanı ile aynı yiyeceklerden zevk alabilirler. Ama yuvarlak gıdalar boğulma riskini artırabilir, bu nedenle yiyecekleri küçük kareler halinde kesilebilir.
  • fındık ve tohum, patlamış mısır, simit, çiğ havuç ve kereviz, bütün zeytin ve kiraz domates, sosisli, bütün üzüm, et, sert şeker gibi gıdalar öksürükle başlayan boğulmaya kadar çocuğunuzu etkileyebilir. Lütfen bu gıdalara dikkat edin. Çocuğunuz doğru beslenme başlamak için yardıma ihtiyacınız olursa ben burdayım.

Yorum Yaz

Open chat
Nasıl yardımcı olabilirim?
Merhaba, ben Filiz Karaoğlu. Nasıl yardımcı olabilirim?