Hamilelik Sırasında Beslenme

Gebelik 40 hafta sürer ve hayal gibi bir zamandır anne ve babalar için.

Gebelik sırasında ve öncesinde sağlıklı bir beslenme hayat tarzı olmalıdır anne ve bebek için.

Sağlıklı bir hamilelik için önemli adımlar dengeli beslenmeyle başlar.

Sağlıklı kilo artışı, düzenli fiziksel aktivite hekimler tarafından anneye önerilen bir hayat tarzıdır. En önemlisi de anne adaylarının sigara ve alkol tüketiminde uzak durmaları gerekir.

Anne ve Bebek için sağlıklı gıdalar

Annelerin bütün besin guruplarından dengeli bir şekilde beslenmeleri gerekir. Özelliklede anne adaylarının gıda zehirlenmelerine karşı çok dikkatli olamaları gerekir.

Anne adayları nasıl beslenmelidir?

  • Kepekli tahıllar: Ekmekler, tahıllar, makarnalar ve kahverengi pirinç.
  • Meyveler: Taze meyveler tercih edilmek koşulu ile,  dondurulmuş meyveler ilave şeker olmadan tercih edilebilir.
  • Sebzeler: Taze sebzeler tercih edilmeli ama dondurulmuş sebzeler ilave tuz olmadan tüketilebilir. Her renk sebzelerden tüketebilirsiniz. Soya filizi ve ham filiz olan ürünlerden kaçınmaları gerekmektedir.
  • Yağsız protein: et, tavuk, balık, yumurta, fasulye ve bezelye, fıstık ezmesi, soya ürünleri ve fındık yağsız protein seçin. Hamile kadınlar haftada 2 kez uskumru, palamut ve hamsi ve somon balığı tüketebilir.
  • Az yağlı veya yağsız süt: Süt ve süt ürünleri mutlaka pastörize edilmiş olmalı ve çok yumuşak peynirlerde kaçınılmalı.
  • Sağlıklı yağlar:  Ayçiçek yağı,  fındık yağı, zeytinyağı gibi bitkisel yağlar seçilmelidir.

İlave şekerler gibi şeker oranı ve kremalı içeçeklerden uzak durmak gerekir. Özelliklede asit ve çok şekerli içeçekler anneleri beslenmediği gibi anneye sadece boş kalori almasını sağlar. Ayrıca çok yağlı hamur işleri ve tatlılar yerine kuru meyveler hem anneyi vitamin ve mineral açsından besler ve annenin tatlı ve enerji ihtiyacını karşılar.

Sağlıklı gebelik için önemli mineral ve vitaminler.

  • Folik Asit: Folik asit omuriliği etkileyen doğum defektleri riskini azaltır. Çocuk doğurma çağındaki ve hamile kadınların tüm kadınlar folik asit en az 400 mikrogram her gün tüketmelisiniz. Kaynaklar bu tür baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve narenciye olmak üzere tahıl, makarna ve ekmekte folate içerir.
  • Demir: Demir eksikliği hamilelik sırasında en sık görülen beslenme yetersizliğidir. Hamile kadınların en az 27 miligram demir almaları günde gerekir. Demir içeren yiyecekler kırmızı et, tavuk ve balık, tahıllar, ıspanak, bazı yeşil yapraklı sebzeler ve fasulyedir. Demir içeren besinleri vitamin C ile tüketildiğinde  demir emilimini arttırır.  Örneğin, çilek mandalina portakal veya tahıl ile ıspanak salatası gibi.
  • Kalsiyum: Gebelik sırasında, kalsiyum bebek dişleri, kemikleri, kalp, sinir ve kas sağlıklı gelişimi için gereklidir. Hamile bir kadın yeterli kalsiyum tüketmesi gerekir. Kalsiyum tüketimi bebeğin kemik gelişimi için önemlidir.  Hamilelik sırasında ve sonrasında yeterli miktarda kalsiyum tüketmek gerekir. Hamilelik sırasında  tavsiye edilen kalsiyum miktarı 14 ila 18 yaş ergenler için günde 1000 miligram. 50 yaş arası kadınlar için günde 1300 miligramdır. Süt, yoğurt, peynir veya kalsiyumdan zengin besinlerdir.

 

 

 

Yorum Yaz

Open chat
Nasıl yardımcı olabilirim?
Merhaba, ben Filiz Karaoğlu. Nasıl yardımcı olabilirim?