Lohusalıkta Sağlıklı Kilo Vermenin İpuçları?

 

Son günlerde annelerden en çok duyduğum şikayet; hamileyken aldıkları kiloların hepsini lohusalıkta verip, sonra sadece bir kaç yıl içinde bu kiloları fazlasıyla almış olmaları. Hamileyken bile neredeyse bu kadar kilo olmadıklarından şikayet ederler.

Evet, bütün annelerin ve yakınlarının bildiği gibi (Aileleri lohusa ananelere yemek yemeleri konusunda sıkça baskı yapar) emzirme döneminde annelerin daha fazla beslenmeye ve kaloriye ihtiyaçları olur. Bu dönemde anneler hem kendilerini, hem de bebeği besledikleri için, her ikisi için de yemeye devam eder.

Bebekler, altı ay sonra ek gıda almaya başlamalarıyla beraber anne sütüne eski kadar ihtiyaç duymamaya başlar. Sonra bebek 1-2 yıl içinde sütten kesilir ve anne, emzirdiği dönem içinde neredeyse hamilelik öncesi kilosuna dönmüştür.

Maalesef anneler bu dönemde yeme alışkanlıklarını sürdürür ve hem kendisi, hem de bebeği için yemeye devam eder. Bu alınan fazla kalori (enerji), annede yağ olarak depolanmaya başlar ve anne zaman içinde kilo almaya başlar.

En sonunda anneler kilo vermek ve eski alışkanlıklarına dönebilmek için biraz dikkat, biraz da eğitime ihtiyaç duyar.

Bu nedenle annelerin hamilelikte ve lohusalıkta olduğu gibi, lohusalık sonrası için de beslenme uzmanında yardım almasında yarar vardır.

Daha önce de belirttiğim gibi, lohusa anneler beslenirken ekstra kaloriye ihtiyaç duyarlar. Bu miktar da her gün için ortalama 650 kaloridir. Bu ekstra kalori ihtiyacı yaklaşık 6 ay devam eder.

6 ay boyunca ihtiyaç duyulan 650 kalori kaloriyi anne, ana ve ara öğünlerle tamamlar. Bu ekstra kaloriye rağmen anne kilo vermeye başlar.

Hamilelik öncesi kilosuna inmeye çalışan lohusa anneler için haftada yarım kilo veya ayda 2 kilo vermeleri normaldir.

Günlük yaklaşık 1800 kaloriye ihtiyaç duyan lohusa annenin zaman içinde bu kaloriyi daha da azaltması gerekir.

Annelerin süt üretimini ekleyen faktörler arasında beslenmenin yanında bir de dış faktörler vardır. Bunlar stres, heyecan (anxiety) ve yorgunluktur. Çiceği burnunda annelerin, bebekleri ile birlikte uzun süre uykusuz geceler geçirmesi ve fiziksel anlamda yorgunluğa maruz kalmaları da bu süt üretiminin azalmasına neden olabilir.

Lohusa anneler için doğru beslenme alışkanlıkları

  • 5 besin gurubundan dengeli, çeşitli ve ölçülü yemek annelerin en çok dikkat etmesi gereken unsurlardan biridir.
  • Protein ihtiyacını karşılarken etlerin (kırmızı et, tavuk, balık) az yağlı olmasına dikkat etmenin yanında beslenme de yumurta, baklagiller ve kuruyemişe de yer verilmesi gerekir.
  • Balıkları seçerken civa oranı yüksek olan balıklardan uzak durmak gerekir ve haftada iki porsiyon balık tüketimi önerilir.
  • Her renkten sebze ve meyve tüketmeye çalışmak annelerin farklı vitamin, mineral ve liflerle beslenmesine yardımcı olur.
  • Meyveleri meyve suyu olarak tüketmek yerine kendisini tüketmek, hem fazla şeker alımının önüne geçer, hem de meyvenin posası ile tüketilmiş olması sebebiyle bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • Günde toplamda 5-6 porsiyon meyve ve sebze tüketimi gerekmektedir.
  • Özellikle de ekmekleri, makarna ve pilavları seçerken tam buğday, kepekli pirinç ve makarna ve bulgur gibi lifli olanlardan seçilmesinde yarar vardır.
  • Yağlara gelince tereyağı çok az olmak şartı ile zeytin yağı gibi omega 3 yönünden zengin yağlar daha çok tercih edilmelidir.
  • Suyun özelikle de lohusalık dönemindeki faydaları saymakla bitmez. Lohusaların günde en az 2.5 litre su içmeleri süt üreminde en çok fayda sağlayacak etkendir.
  • Diğer içeceklere gelince; “lohusa şerbetleri’’ makalemdeki olduğu gibi şeker içermeyen taze ve kuru meyveler ile tarçın, karanfil gibi besinlerle desteklenen, kaynatılmış suları içmeleri tavsiye edilir.
  • Lohusaların özellikle aburcubur gibi, beyaz undan yapılmış ve şeker içeren kurabiyeler, poğaçalar, pastalar gibi boş kalori içeren (kalorili ama besin değeri çok az olan) pastane ürünlerinden uzak durmaları gereksiz kilo alımı için gereklidir.
  • Doktor, vitamin ve mineral takviyesi tavsiye etmedikçe, annenin alabileceği bütün vitamin ve mineralleri doğal besinlerden almasında yarar vardır.

Lohusalıkta beslenme ile sorunlarınız için bana ulaşabilirisiniz.

 

Comment 1

  1. Tuğba bakar
    Aralık 4, 2017

    3 aylık hamileyim dikkatle okudum

Yorum Yaz

Open chat
Nasıl yardımcı olabilirim?
Merhaba, ben Filiz Karaoğlu. Nasıl yardımcı olabilirim?