Kakanız size ne söylüyor?

Biliyorum bu konu konuşulması çok hoş olmayan bir konu olsa da dışkınız aslında hastalıklara ve sağlığa yönelik çok önemli ip uçları verir.

Genelde insanlar kabız veya isal olana kadar kakaları ile ilgilenmezler.

Ama anneler çocukları doğduğu günden beri onların günde kaç kere kaka yaptıklarını, ne renk olduğunu ne yediklerinde nasıl bir kaka bekleyeceklerini gayet iyi bilirler. Çocuklar büyüdükçe bu ilgi azalır. Taki hastalandığımızda doktor sorana kadar. Günde kaç kere tuvalete çıkıyorsunuz? Kabız veya ishal var mı?

Sindirim sistemi insanların genetik yapısına göre, vücudundaki susuzluk durumuna göre, beslenme yapısına göre, kullandığı ilaçlar ve hastalıklarına göre değişiklik gösterir.

Bazen yediğiniz yiyeceklerden vücudumuz hoşlanmaz ve üzerinede susuzluk eklenince sindirim problemi yaşanmaya başlar. Bazen de bunun nedeni yeni başladığınız ilaçlar gibi. Bu problemler genellikle bir sure sonra normale döner.

Sindirim hareketleri ve tuvalete çıkmalar kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Kimisi her gün tuvalete çıkarken kimisi günde bir kaç kere tuvalete çıkabilir.

 

Sindirim sisteminizdeki değişikler neler olabilir?

  • Öncelikle normalde tuvalete çıkma alışkanlıklarınızı bilmek gerekir. Çünkü yenisi ile kıyaslamak ve normal olup olmayan durumların farkına varmak için. Değişikler olduğunuzda yeni durumu gözlemek ve ne kadar sürdüğünün farkına varıp doktorunuza söylemek çok önemlidir.
  • Dışkınızda gözlemlediğiniz durum her zaman kıvamı normal olmayabilir. Özelliklede kilo verimi sırasında farklılık gösterebilir ve bu durum sizin içinizde olduğunuz kiloyu etkileyebilir.
  • Hastanelerde doktorunuz tarafından önerilen kan ve dışkı testi ile daha detaylı olarak olarak sağlık durumunuzu doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

 

Hangi durumlarda sindirim sisteminizde problem olduğunu anlarsınız?

  • Dışkınızda kan görürseniz, mutlaka doktorunuza başvurun.
  • Dışkınızın yapısı çok sık bozuluyorsa ishal veya kabız gibi kısa aralıklarla doktorunuza başvurun.
  • Dışkınızın renginde değişiklik, dışkının rengi normalde kahverengidir. Eğer dışkınızın rengi bazı ilaçlardan ( kan ilaçları) dolayı siyaha dönüyorsa sorun yok ama ilaçla bir etkileşim söz konusu değilse mutlaka doktorunuza danışın.
  • Yeşil bir dışkı sorun olmazken dışkının rengide yediğiniz yemeklere göre farklılıklar gösterebilir.
  • Devam eden ishal, nedeni enfeksiyon olduğu gibi bazende tüketilen besinler e karşı vücudun sindirmesinde sorun yaşamasıdır. Bazen hassas bağırsak sendromu olabilir. Bu gibi uzun süren durumlarda doktorunuza başvurun.
  • Kabızlık, nedeni susuz kalmak olduğu gibi bazen içilen ilaçlar ve daha bir çok nedeni olabilir. Bol su içmeyi unutmayın ve doktorunuza başvurun.

 

Sağlıklı kaka sağlıklı hayat ve sağlıklı sindirim sistemidir.

 Hayatızda yeni bir başlangıç yapmak istiyorsanız bunun için en önce sindirim sisteminizden bakın.

 

Nelere mi dikkat etmek gerek?

 Hazır yiyecekler değil doğal yiyecekler tüketmek. Elma suyu değil elma yemek gibi.

  • Yemeklerle birlikte doğal yogurt, turşu, kefir gibi fermente yiyecekler ekleyerek bağırsağa yararlı olan bakterileri artırabilirsiniz.
  • İsterseniz prebiotik almaya başlayabilirsiniz.
  • Günde 2-3 lt su tüketmek.
  • Hareketli olmak ve düzenli spor yapmak. (biliyorum biliyorum hemen bana bu nedenleri sıralayacaksınız ‘’çok yoruluyorum vaktim yok, spor salonu uzak’’ demenize gerek yok, evinizin etrafında da günde yarım saat yürüyebilirsiniz. )
  • Stresi en aza indirmeye çalışın. (evet biliyorum buda zor ama şöyle düşünün daha az alışveriş daha çok doğa ile iç içe olmakla başlayabilirsiniz.)
  • Her gün ilaç kullanmaya başladıysanız doktorunuza bunun sizin sindirim sisteminizi etkileyip etkilemeyeceğini mutlaka sorun ve önlemleriniz ona göre alın.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Yaz

Open chat
Nasıl yardımcı olabilirim?
Merhaba, ben Filiz Karaoğlu. Nasıl yardımcı olabilirim?